Degazör Sistemleri

Degazör Sistemleri

Degazör Sistemleri, su içerisindeki karbondioksit (CO2) ve hidrojen sülfür (H2S) gibi eriyik gazların giderilmesi için kullanılmaktadır. Su içerisindeki eriyik gazların giderimi için; su, Degazör’ün en üst kısmındaki dağıtım difüzöründen üniteye giriş yapar. Su, Degazör’ün üst kulesine doldurulmuş olan halkalarla temas ederek aşağı doğru süzülme işlemi yapılır. Aşağı doğru süzülür iken aşağıdan yukarıya Degazör fanının sağladığı hava verilerek suyun hava ile teması etmesi sağlanır. Hava suyun içerisindeki çözünmüş gazları bünyesine alır ve onları uçurur. Böylece ters akış prensibi ile suyun içerisindeki gazlar giderilmiş olur ve arıtılan su Degazör’ün alt kısmında depolanması yapılır.

GAZ ALMA SİSTEMLERİ

Degazör sistemleri, hem doğal olarak var olan gazları, hem de su arıtımının çeşitli aşamalarında yan ürün olarak oluşan gazları gidererek, iyon değiştirme sistemleri üzerindeki yükü en aza indirir. Bu basit ve ekonomik olan sistemler, herhangi bir bakım gerektirmedikleri gibi, kullanıldıklarında reçine rejenerasyon işleminin yapılma sıklığı belirgin biçimde azalır.

CEBRİ ÇEKİŞLİ KARBONDİOKSİT GİDERİCİLER

Cebri çekişli karbondioksit gidericiler plastik malzeme ile doldurulmuş bir atmosferik degazör tankından oluşur. Proses suyu, yukarıdan bu dolgu malzemesinin üzerine spreylenir, bu yöntemle su yavaşça dağılır ve içindeki karbon dioksiti dışarı verir. Çıkan gaz, tankın üst bölümünde bulunan bir havalandırma boynundan bir alçak basınç fanı vasıtası ile dışarı atılması sağlanır. Proses suyu ise, ünitenin alt bölümünde oluşturulan bir depoda toplanır ve arıtımın bir sonraki aşamasına geçer.

BU ÜNİTELERE NE ZAMAN İHTİYAÇ DUYULUR ?

Cebri üflemeli karbondioksit degazörleri, proses suyundan özellikle karbondioksit olmak üzere birçok gazı giderir ve tipik olarak katyonik ve anyonik iyon değiştirme ünitelerinin arasında veya ters ozmoz ünitesinin sonrasında kullanılır. Eğer proses suyunun karbondioksit miktarı yüksekse; CO2 degazörü kullanmamak; anyonik reçinenin rejenerasyon işleminin sıklaşmasına, zaman kaybına ve aşırı kimyasal tüketimine neden olur. Karbondioksit, katyon değişim işleminin ve farklı asitler kullanılarak gerçekleştirilen pH kontrolünün bir yan ürünüdür.